- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 małe pietruszki korzeń
- 2 małe cebule czerwone
- pół czerwonej papryki
- łyżka tartego świeżego imbiru
- odrobina chili
- sól, pieprz do smaku
- kurkuma, kolendra, kmin rzymski w proszku
- 300 ml śmietanki kokosowej
- łyżka oleju kokosowego do smażenia
- sok z dużej pomarańczy
- sok z 1,5 limonki
- 300 gr. makaronu szklanego
Dekoracja:
- plasterki limonki
- garść sezamu
- listki mięty
Przygotowanie:
Mimo mnogości składników potrawa ta jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki z ząbkami tniemy na długie paseczki. Cebulkę kroimy w piórka, imbir trzemy a chili drobno kroimy. Na oleju kokosowym podsmażamy cebulkę i chili, wrzucamy warzywa, mieszamy i dusimy kilka minut. W tym samym czasie zalewamy makaron szklany gorącą wodą. Gdy warzywa będą al dente wlewamy do nich sok z limonki i pomarańczy, dodajemy śmietankę kokosową, doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się połączyły i na końcu dodajemy odcedzony makaron szklany. Jeszcze raz mieszamy spaghetti wraz z makaronem i dusimy wszystko dwie, trzy minutki. I gotowe!!! Podajemy najlepiej od razu ciepły, udekorowany plasterkami limonki, listkami mięty i posypany sezamem. Danie to nie potrzebuje w zasadzie żadnym dodatków, jest samo w sobie wystarczająco sycące, a jednocześnie bardzo lekkie. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Wygląda cudnie i zapewne tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuń