czwartek, 19 marca 2015

Makaron szklany z warzywnym spaghetti w sosie limonkowo-pomarańczowo-kokosowym

 
Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe pietruszki korzeń
  • 2 małe cebule czerwone
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka tartego świeżego imbiru
  • odrobina chili
  • sól, pieprz do smaku
  • kurkuma, kolendra, kmin rzymski w proszku
  • 300 ml śmietanki kokosowej
  • łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • sok z dużej pomarańczy
  • sok z 1,5 limonki
  • 300 gr. makaronu szklanego

Dekoracja:
  • plasterki limonki
  • garść sezamu
  • listki mięty


Przygotowanie:

Mimo mnogości składników potrawa ta jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki z ząbkami tniemy na długie paseczki. Cebulkę kroimy w piórka, imbir trzemy a chili drobno kroimy. Na oleju kokosowym podsmażamy cebulkę i chili, wrzucamy warzywa, mieszamy i dusimy kilka minut. W tym samym czasie zalewamy makaron szklany gorącą wodą. Gdy warzywa będą al dente wlewamy do nich sok z limonki i pomarańczy, dodajemy śmietankę kokosową, doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się połączyły i na końcu dodajemy odcedzony makaron szklany. Jeszcze raz mieszamy spaghetti wraz z makaronem i dusimy wszystko dwie, trzy minutki. I gotowe!!! Podajemy najlepiej od razu ciepły, udekorowany plasterkami limonki, listkami mięty i posypany sezamem. Danie to nie potrzebuje w zasadzie żadnym dodatków, jest samo w sobie wystarczająco sycące, a jednocześnie  bardzo lekkie. Gorąco polecam!






Smacznego! :-) 



1 komentarz: