wtorek, 17 marca 2015

Tarte placki z pietruszki i topinamburu


Składniki:
  • 3 średniej wielkości korzenie pietruszki
  • 3 bulwy topinamburu
  • 1 średnia cebula
  • kilka gałązek czosnku niedźwiedziego
  • szczypiorek
  • garść pestek słonecznika
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • sól, pieprz, kurkuma, kozieradka do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku, dodajemy słonecznik, jajka i mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem creme fraiche lub serka wiejskiego o smaku ziołowym. Są idealne na śniadanie lub lekką kolację. Po prostu pycha !!! Gorąco polecam!

 




Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz