Składniki:
- 3 średniej wielkości korzenie pietruszki
- 3 bulwy topinamburu
- 1 średnia cebula
- kilka gałązek czosnku niedźwiedziego
- szczypiorek
- garść pestek słonecznika
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki z cieciorki
- sól, pieprz, kurkuma, kozieradka do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku, dodajemy słonecznik, jajka i mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem creme fraiche lub serka wiejskiego o smaku ziołowym. Są idealne na śniadanie lub lekką kolację. Po prostu pycha !!! Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz