sobota, 9 maja 2015

Sałatka ryżowo-owocowa z rabarbarowym sosem


 Składniki:
  • pół szklanki ugotowanego ryżu naturalnego
  • pół szklanki ugotowanego ryżu czerwonego
  • pół szklanki ugotowanego ryżu czarnego
  • dowolne ulubione owoce ( u mnie to truskawki, jagody, papaja, miechunka )

Sos:
  • dwie, trzy łodygi rabarbaru
  • cukier waniliowy
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka tartej skórki z pomarańczy lub naturalny aromat pomarańczowy
  • ok. 2 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • odrobina whisky (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Gotujemy dowolne rodzaje ryżu (al dente). Owoce myjemy i dowolnie kroimy. Do garnuszka wrzucamy pokrojony w drobną kostkę rabarbar, zalewamy go niewielką ilością wody, doprawiamy wanilią, sokiem z limonki,skórką pomarańczy i odrobiną oleju kokosowego. Podgrzewamy i gotujemy do miękkości rabarbaru. Dosładzamy sos dowolnie cukrem trzcinowym, miksujemy i gotujemy jeszcze minutkę, aż wszystkie składniki i smaki się połączą a sos ładnie się zredukuje.
W szklanych pucharkach nakładamy warstwę ryżu, owoce, sos, ryż itd. do wyczerpania składników.
Sałatkę podajemy na zimno udekorowaną listkami świeżej mięty. Gorąco polecam!


Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz