Składniki:
- pół szklanki ugotowanego ryżu naturalnego
- pół szklanki ugotowanego ryżu czerwonego
- pół szklanki ugotowanego ryżu czarnego
- dowolne ulubione owoce ( u mnie to truskawki, jagody, papaja, miechunka )
Sos:
- dwie, trzy łodygi rabarbaru
- cukier waniliowy
- sok z połowy limonki
- łyżeczka tartej skórki z pomarańczy lub naturalny aromat pomarańczowy
- ok. 2 łyżek cukru trzcinowego
- łyżeczka oleju kokosowego
- odrobina whisky (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gotujemy dowolne rodzaje ryżu (al dente). Owoce myjemy i dowolnie kroimy. Do garnuszka wrzucamy pokrojony w drobną kostkę rabarbar, zalewamy go niewielką ilością wody, doprawiamy wanilią, sokiem z limonki,skórką pomarańczy i odrobiną oleju kokosowego. Podgrzewamy i gotujemy do miękkości rabarbaru. Dosładzamy sos dowolnie cukrem trzcinowym, miksujemy i gotujemy jeszcze minutkę, aż wszystkie składniki i smaki się połączą a sos ładnie się zredukuje.
W szklanych pucharkach nakładamy warstwę ryżu, owoce, sos, ryż itd. do wyczerpania składników.
Sałatkę podajemy na zimno udekorowaną listkami świeżej mięty. Gorąco polecam!
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz