Składniki:
- 4 duże jabłka
- masło klarowane,olej kokosowy lub smalec do pieczenia
- rodzynki,daktyle, suszone morele lub suszone figi do wyboru
- 2-3 łyżki musu kokosowego
- 2-3 łyżki śmietanki kokosowej
- szczypta mielonego imbiru i kurkumy (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu i mielonych goździków
Przygotowanie:
Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, nie obieramy ze skórki tylko myjemy i osuszamy. Następnie tak przygotowane jabłka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka jabłek dodajemy według uznania rodzynki lub inne ulubione suszone owoce. Posypujemy dowolnymi przyprawami, u mnie to imbir, kurkuma, cynamon i goździki. Na koniec posypujemy lub polewamy jabłka dowolnym tłuszczem, u mnie to masło klarowane. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180st.C ok 20 min. Następnie upieczone jabłka przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy śmietanki kokosowej i musu kokosowego i blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Na koniec możemy jeszcze doprawić cynamonem i innymi przyprawami do smaku. Według mnie nie ma potrzeby dodawania cukru, gdyż suszone owoce i mus kokosowy sprawiły, że nasz budyń jest wystarczająco słodki. Jest to prosty i smaczny przepis na budyń bez użycia mleka, jajek i cukru, polecany szczególnie dla osób mających problemy z trawieniem i wątrobą, którym zamiast surowych jabłek, zaleca się spożywanie pieczonych lub gotowanych. Deser jest zgodny z AIP. Gorąco polecam !
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz