- kapłon kogut mięsny ok. 2,5kg
- ćwierć selera
- marchew
- pietruszka
- 2 małe pomarańcze
- 2-3 ząbki czosnku
- mała cebulka czerwona
- kawałek dyni (ok. ćwiartkę małej)
- imbir (opcjonalnie)
- majeranek i lubczyk suszony
- sól, pieprz Cayenne
- kardamon, kurkuma
Przygotowanie:
- Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek w plasterki. Solimy, doprawiamy przyprawami i skrapiamy olejem rzepakowym.
- Następnie myjemy koguta, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (u mnie to imbir, czosnek, kurkuma, kardamon, majeranek i lubczyk). Następnie skrapiamy olejem. Koguta nadziewamy warzywami i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy go do brytfanki i obkładamy pozostałością warzyw. Dolewamy dwie szklanki wody.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. Pieczemy aż lekko się zarumieni, a gdy się to stanie, zmniejszamy temperaturę do 180 st. Tym sposobem mięso będzie chrupiące i soczyste zarazem. Mięso pieczemy w brytfannie pod przykryciem. Co 20-30 min. polewamy koguta powstałym sosem. Po ok. 2 godzinach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy Az skórka zbrązowieje. Po ok. 30-40 min. kogut jest gotowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz