piątek, 26 grudnia 2014

Pieczony kogut mięsny

Składniki:
  • kapłon kogut mięsny ok. 2,5kg
  • ćwierć selera
  • marchew
  • pietruszka
  • 2 małe pomarańcze
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mała cebulka czerwona
  • kawałek dyni (ok. ćwiartkę małej)
  • imbir (opcjonalnie)
  • majeranek i lubczyk suszony
  • sól, pieprz Cayenne
  • kardamon, kurkuma

Przygotowanie:
  1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek w plasterki. Solimy, doprawiamy przyprawami i skrapiamy olejem rzepakowym.
  2. Następnie myjemy koguta, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (u mnie to imbir, czosnek, kurkuma, kardamon, majeranek i lubczyk). Następnie skrapiamy olejem. Koguta nadziewamy warzywami i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy go do brytfanki i obkładamy pozostałością warzyw. Dolewamy dwie szklanki wody.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. Pieczemy aż lekko się zarumieni, a gdy się to stanie, zmniejszamy temperaturę do 180 st. Tym sposobem mięso będzie chrupiące i soczyste zarazem. Mięso pieczemy w brytfannie pod przykryciem. Co 20-30 min. polewamy koguta powstałym sosem.   Po ok. 2 godzinach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy Az skórka zbrązowieje. Po ok. 30-40 min. kogut jest gotowy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz