Kruszonka:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru palmowego
Sos:
- 5-6 łyżek śmietanki kokosowej
- 2łyżki musu kokosowego
- szczypta mielonych goździków
- 1/2 laski wanilii
- trochę cukru palmowego do smaku (ok. 1 do 2 łyżek )
Owoce:
- dowolne owoce świeże lub mrożone
- u mnie to maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie i kilka suszonych śliwek
Przygotowanie:
Dowolne owoce układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę kokosową, mus kokosowy z wanilią, goździkami i cukrem palmowym. Mieszamy wszystko dokładnie i odkładamy w momencie, aż zacznie się gotować. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę. Na owoce rozprowadzamy równomiernie warstwę sosu, na koniec nakładamy delikatnie warstwę kruszonki. Tak przygotowane owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok. 25-30 min. do momentu, aż kruszonka zbrązowieje. Można jeść na ciepło, wtedy kruszonka jest bardzo krucha lub na zimno, wtedy smakuje prawie jak zwykłe kruche ciasto z owocami. Mąka kokosowa i olej kokosowy nadają kruszonce delikatnego, ciekawego kokosowego smaku. Deser jest zgodny z dietą AIP. Gorąco polecam!
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz