sobota, 7 listopada 2015

Owoce zapiekane z kruszonką z mąki kokosowej



Składniki:

Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki kokosowej 
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego 
  • 2 łyżki cukru palmowego 

Sos:
  • 5-6 łyżek śmietanki kokosowej 
  • 2łyżki musu kokosowego
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 laski wanilii 
  • trochę cukru palmowego do smaku (ok. 1 do 2 łyżek ) 

Owoce:
  • dowolne owoce świeże lub mrożone 
  • u mnie to maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie i  kilka suszonych śliwek

Przygotowanie:

Dowolne owoce układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę kokosową, mus kokosowy z wanilią, goździkami i cukrem palmowym. Mieszamy wszystko dokładnie i odkładamy w momencie, aż zacznie się gotować. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę. Na owoce rozprowadzamy równomiernie warstwę sosu, na koniec nakładamy delikatnie warstwę kruszonki. Tak przygotowane owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok. 25-30 min. do momentu, aż kruszonka zbrązowieje. Można jeść na ciepło, wtedy kruszonka jest bardzo krucha lub na zimno, wtedy smakuje prawie jak zwykłe kruche ciasto z owocami. Mąka kokosowa i olej kokosowy nadają kruszonce delikatnego, ciekawego kokosowego smaku. Deser jest zgodny z dietą AIP. Gorąco polecam!





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz