Składniki :
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 średniej wielkości marchewki
- paczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kminku
- pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- po garści obranych pestek dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajmy potartą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, przyprawy, pestki słonecznika i dyni, kminek. Na koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksówki o wymiarach 30x12x8. Górę przystrajamy pestkami słonecznika, dyni ,sezamu ,orzechami , kminkiem w zależności od gustu i fantazji . Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. godz. z termoobiegiem .
Przyznam , że kilkakrotnie próbowałam upiec chleb bezglutenowy, sugerując się dostępnymi przepisami z Internetu i za każdym razem była to totalna porażka. Chleby wychodziły suche ,kamienne i bez smaku, po prostu niejadalne. To zmotywowało mnie do tego żeby, wymyśleć własny przepis i moim zdaniem wyszło mi to dobrze. Mam nadzieję, że wam również posmakuje mój bezglutenowy chlebek. Bardzo gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Bardzo ciekawy chlebek... Musiał smakować bardzo ciekawie z dodatkiem marchewki. Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńinteresujący :) zastanawiam się czy nie ma trochę słodkawego posmaku? będzie się dobrze komponować np, ze słonymi dodatkami?
OdpowiedzUsuńTak, to prawda ma lekko słodkawy smak, jednak dobrze smakuje np. z żółtym serem. To była moja pierwsza próba pieczenia chleba , więc nie wyszedł idealny, ale ulepszyłam już przepis i niebawem wstawie go na bloga :)
Usuń