poniedziałek, 11 stycznia 2016

Plantany z patelni na słodko


Składniki:

  • 2 banany warzywne (plantany)
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta kardamonu i cynamonu 
  • sok z 2 mandarynek 
  • 1 łyżka syropu palmowego 

Przygotowanie: 

Banany warzywne obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, ostrożnie wrzucamy banany, doprawiamy kardamonem i cynamonem, następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Dolewamy soku z mandarynek i polewamy równomiernie syropem palmowym. Mieszamy i smażymy do momentu, aż banany zmiękną a sok odparuje. Podajemy od razu na ciepło.
Dotychczas traktowałam te banany jak warzywo i jadłam w postaci chipsów lub zupy, przyznam jednak, że ten sposób przygotowania plantanów na słodko bardziej mi odpowiada. To szybki i smaczny sposób na przygotowanie prostego deseru, idealnego na zimowe wieczory. Gorąco polecam!



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz