- 2 banany warzywne (plantany)
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta kardamonu i cynamonu
- sok z 2 mandarynek
- 1 łyżka syropu palmowego
Przygotowanie:
Banany warzywne obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, ostrożnie wrzucamy banany, doprawiamy kardamonem i cynamonem, następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Dolewamy soku z mandarynek i polewamy równomiernie syropem palmowym. Mieszamy i smażymy do momentu, aż banany zmiękną a sok odparuje. Podajemy od razu na ciepło.
Dotychczas traktowałam te banany jak warzywo i jadłam w postaci chipsów lub zupy, przyznam jednak, że ten sposób przygotowania plantanów na słodko bardziej mi odpowiada. To szybki i smaczny sposób na przygotowanie prostego deseru, idealnego na zimowe wieczory. Gorąco polecam!
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz