sobota, 16 stycznia 2016

Ciasto "Bienenstich" bezglutenowe i bezlaktozowe


Składniki na ciasto :

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4 duże jajka 
  • 150 gr. cukru trzcinowego lub palmowego 
  • 150 gr. mąki ryżowej 
  • 100 gr. mąki migdałowej

    Krem :

    • 2 budynie waniliowe
    • 4-5 łyżek cukru najlepiej palmowego 
    • 3 szklanki mleka kokosowego lub mleka bez laktozy
    • laska wanilii
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 kostka masła 

    Dekoracja :

    • 100 gr. płatków migdałowych
    • garść grubego cukru trzcinowego


    Przygotowanie :


    4 całe jajka miksujemy wraz z cukrem na puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę kokosową i proszek, miksujemy i dodajemy na końcu mąkę migdałową, całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką migdałową tortownicy. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym grubym cukrem trzcinowym. Pieczemy w 175 st. C z termoobiegiem góra dół ok. 35-40 min. W tym czasie gotujemy 2 budynie waniliowe w mniejszej ilości mleka z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i prawdziwej wanilii. Do wystudzonego budyniu dodajemy stopniowo masło i miksujemy na gładką masę. Wystudzone ciasto ostrożnie przekrawamy na pół i smarujemy kremem, przykrywamy górną warstwą. Gotowe. Dodatek migdałów i grubego cukru do ciasta sprawia, że podczas pieczenia na górze ciasta powstaje pyszna, chrupiąca warstwa. Ogólnie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, ale za to przepyszne. Ta wersja jest inna niż oryginalna jako, że ja nie toleruję glutenu, a laktozy staram się nie spożywać, dlatego zmodyfikowałam przepis i upiekłam ciasto bezglutenowe i bez laktozy. Moim zdaniem ciasto to posmakuje każdemu, nie ważne czy jest alergikiem czy nie, bo jest po prostu genialne w swojej prostocie . Gorąco polecam!





    Smacznego :-)


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz