- 2 bataty
- 1 purple yam ( fioletowy korzeń )
- sól morska, kurkuma, imbir, cynamon, mielone goździki
- ekstrakt wanilii
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki syropu palmowego
- garść rodzynek
- 2-3 daktyle
- ok pół szk. wiórków kokosowych
- 2 łyżki sproszkowanego purple yam
- olej kokosowy
Przygotowanie :
Bataty i korzeń purple yam obieramy i kroimy na plasterki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, przyprawiamy solą, kurkumą i sproszkowanym imbirem. Dodajemy olej kokosowy, po to żeby nasze ziemniaki nie były zbyt suche po upieczeniu. Pieczemy w 150 st. C ok. 45 min. Jeszcze ciepłe bataty miksujemy na gładką masę, to samo robimy z purple yam, oczywiście w osobnym naczyniu. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni na jasno brązowy kolor. Do masy z batatów dodajemy 3/4 prażonych wiórków kokosowych, sok z 1/2 pomarańczy, cynamon, imbir, 1 łyżkę syropu palmowego i 1 łyżeczkę ekstraktu wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ręką i formujemy z masy małe kulki. Kulki z batatów obtaczamy w prażonych wiórkach kokosowych, a drugą część w cukrze palmowym z domieszką cynamonu. Do masy z purple yam dodajemy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, cynamon, odrobinę zmielonych goździków, 1 łyżeczkę syropu palmowego, rodzynki i pokrojone daktyle. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką małe kulki, które następnie możemy obtoczyć w sproszkowanym purple yam, jeśli taki posiadamy. Gotowe pralinki najlepiej schłodzić w lodówce kilka godzin. Gotowe. Jest to ciekawa i nietypowa propozycja dla miłośników słodkich ziemniaków. Dodatek soli podczas pieczenia ziemniaków sprawia, że ziemniaki są bardziej słodkie, a dodatek soku z cytrusów i odpowiednich przypraw, oczywiście w granicach rozsądku i dobrego smaku, idealnie podrasowuje trochę mdławy smak batatów i sprawia, że stają się one idealną słodką przekąską. Gorąco polecam!
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz