Składniki :
- 2 cukinie
- 2 korzenie pietruszki
- 5-6 bulw topinambura
- 1/4 selera
- garść szpinaku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- dowolna zielenina ( natka pietruszki, szałwia, koperek )
- 1-2 jajka
- 2-3 łyżki mąki bananowej( jeśli nie posiadamy to możemy zastąpić mąka ryżową)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, kurkuma, imbir, sproszkowany czosnek
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie :
Obrane i umyte warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na durszlak i odsączamy z wody. Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajka i mąkę, oraz drobno pokrojoną cebulę, zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojony szpinak.Dodajemy obie mąki i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron . Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem kwaśnej śmietanki, creme fraiche lub dowolnego serka do smarowania pieczywa. Ja podałam z serkiem Tapas i plasterkami rzodkiewki i zielonej papai. Proste, a jednocześnie super smaczne danie, które może doskonale zastąpić pieczywo na śniadanie. Gorąco polecam !
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz