poniedziałek, 18 stycznia 2016

Bezglutenowe placuszki z cukinii, białych warzyw, szpinaku i mąki bananowej


 Składniki :

  • 2 cukinie 
  • 2 korzenie pietruszki 
  • 5-6 bulw topinambura 
  • 1/4 selera 
  • garść szpinaku 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • dowolna zielenina ( natka pietruszki, szałwia, koperek )
  • 1-2 jajka 
  • 2-3 łyżki mąki bananowej( jeśli nie posiadamy to możemy zastąpić mąka ryżową)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sól, pieprz, kurkuma, imbir, sproszkowany czosnek
  • olej kokosowy do smażenia 

Przygotowanie :

Obrane i umyte warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na durszlak i odsączamy z wody. Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajka i mąkę, oraz drobno pokrojoną cebulę, zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojony szpinak.Dodajemy obie mąki i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron . Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem kwaśnej śmietanki, creme fraiche lub dowolnego serka do smarowania pieczywa. Ja podałam z serkiem Tapas i plasterkami rzodkiewki i zielonej papai. Proste, a jednocześnie super smaczne danie, które może doskonale zastąpić pieczywo na śniadanie. Gorąco polecam !





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz