- 2 korzenie pietruszki
- 2 korzenie skorzonery
- pół selera
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz,sproszkowany imbir, suszony majeranek
- 2 cebule, 3 ząbki czosnku
- olej kokosowy
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mąki kokosowej
Przygotowanie :
Obrany seler, korzenie pietruszki i skorzonery trzemy na tarce o grubych oczkach. Suszone grzyby płuczemy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem soli ok. pół godz. Na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gdy cebulka i czosnek lekko się zeszkli, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Całość mieszamy i po chwili dodajemy resztę warzyw. Doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości, można dodać wywar grzybowy. Warzywa przekładamy do miski i gdy ostygną dodajemy żółtka, mąkę kokosową i ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 40-45 min. Gotowe. Pasztet można zajadać gdy ostygnie. Prosta i smaczna propozycja dla miłośników warzyw korzeniowych . Pycha. Gorąco polecam !
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz