niedziela, 24 stycznia 2016

Pasztet z pietruszki, selera i skorzonery



Składniki :
 
  • 2 korzenie pietruszki 
  • 2 korzenie skorzonery 
  • pół selera 
  • garść suszonych grzybów 
  • sól, pieprz,sproszkowany imbir, suszony majeranek 
  • 2 cebule, 3 ząbki czosnku 
  • olej kokosowy 
  • 3 jajka 
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej 

Przygotowanie :

Obrany seler, korzenie pietruszki i skorzonery trzemy na tarce o grubych oczkach. Suszone grzyby płuczemy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem soli ok. pół godz. Na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gdy cebulka i czosnek lekko się zeszkli, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Całość mieszamy i po chwili dodajemy resztę warzyw. Doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości, można dodać wywar grzybowy. Warzywa przekładamy do miski i gdy ostygną dodajemy żółtka, mąkę kokosową i ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 40-45 min. Gotowe. Pasztet można zajadać gdy ostygnie. Prosta i smaczna propozycja dla miłośników warzyw korzeniowych . Pycha. Gorąco polecam !



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz