czwartek, 11 grudnia 2014

Filet z łososia z duszonymi warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym

Składniki:                                                                                            
  • 2 małe cukinie
  • 2 małe marchewki
  • 500g fasolki szparagowej        
  • 1 średnia cebula
  • 2 filety z łososia (300g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego                                            
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonej chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 100-150g creme fraiche
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • curry goa, szczypta kurkumy
  • trawa cytrynowa, szczypta imbiru mielonego (opcjonalnie)

                                                                                  


Przygotowanie:
  1. Filety z łososia myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kilka mniejszych kawałków lub pozostawiamy w całości (jak kto woli) skrapiamy sokiem z cytryny. Przed smażeniem przyprawiamy delikatnie odrobiną soli morskiej ziołowej. Odkładamy na bok.
  2. Oczyszczoną i umyta fasolkę kroimy na pól. Marchew i cukinie obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie fasolkę i marchew gotujemy na parze przez kila minut nie za długo żeby warzywa pozostały al dente.
  3. Cebulę, czosnek i chili kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Dodajemy plastry cukinii smażymy przez chwile, nie za długo, gdyż cukinia szybko robi się miękka.
  4. W tym samym czasie na drugiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy filety z łososia, w zależności od wielkości około 1-2 min. z każdej strony.
  5. Do cukinii dodajemy wcześniej przygotowaną na parze marchew i fasolę wlewamy sok z pomarańczy dodajemy creme fraiche (jego ilość w zależności jaki sos lubimy), doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami w zależności od gustu. Dodajemy świeżo potarty imbir, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy wcześniej podsmażoną rybę. Wszystko dusimy przez 1 minutę a po nałożeniu na talerz dekorujemy plastrami pomarańczy i zieleniną (kolendra, pietruszka itp.).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz