- 2 małe cukinie
- 2 małe marchewki
- 500g fasolki szparagowej
- 1 średnia cebula
- 2 filety z łososia (300g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki drobno pokrojonej chili
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 dużej pomarańczy
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- 100-150g creme fraiche
- sól, pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- curry goa, szczypta kurkumy
- trawa cytrynowa, szczypta imbiru mielonego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Filety z łososia myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kilka mniejszych kawałków lub pozostawiamy w całości (jak kto woli) skrapiamy sokiem z cytryny. Przed smażeniem przyprawiamy delikatnie odrobiną soli morskiej ziołowej. Odkładamy na bok.
- Oczyszczoną i umyta fasolkę kroimy na pól. Marchew i cukinie obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie fasolkę i marchew gotujemy na parze przez kila minut nie za długo żeby warzywa pozostały al dente.
- Cebulę, czosnek i chili kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Dodajemy plastry cukinii smażymy przez chwile, nie za długo, gdyż cukinia szybko robi się miękka.
- W tym samym czasie na drugiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy filety z łososia, w zależności od wielkości około 1-2 min. z każdej strony.
- Do cukinii dodajemy wcześniej przygotowaną na parze marchew i fasolę wlewamy sok z pomarańczy dodajemy creme fraiche (jego ilość w zależności jaki sos lubimy), doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami w zależności od gustu. Dodajemy świeżo potarty imbir, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy wcześniej podsmażoną rybę. Wszystko dusimy przez 1 minutę a po nałożeniu na talerz dekorujemy plastrami pomarańczy i zieleniną (kolendra, pietruszka itp.).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz