piątek, 26 grudnia 2014

Naleśniki z jabłkami i syropem rumowym

Składniki na farsz:

  • 2-3 jabłka ulubionego gatunku
  • 2 łyżki masła
  • sok z agawy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
Składniki na syrop:
  • rum
  • pół laski wanilii
  • cukier trzcinowy


Przygotowanie:
  1. Usmażyć naleśniki według własnego przepisu. Umyć i obrać jabłka, potrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć jabłka na maśle. Przyprawić cynamonem i dosłodzić sokiem z agawy. Ilość soku według uznania. Jabłka smażyć do miękkości.
  2. Odcedzić jabłka a uzyskany sok przelać na patelnię, dodać cukru trzcinowego i odrobinę rumu do smaku. Dodać pół laski wanilii. Gotować przez kilka minut na małym ogniu aż syrop przesiąknie smakiem wanilii. Zredukować.
  3. Naleśniki podawać z farszem jabłkowym, polane syropem. Jeśli podajemy je na zimno możemy udekorować bitą śmietaną. 
Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz