wtorek, 30 grudnia 2014

Kluseczki z puree z pietruszki



Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości pietruszki
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w poprzek. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, skrapiamy olejem i pieczemy do miekkości ok.20-30 min.w temperaturze ok.200 st.C.
  2. Następnie pietruszkę rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i blendujemy na idealne puree.
  3. Gdy puree wystygnie dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną. Wilgotnymi rękoma ostrożnie formujemy małe kluseczki z dziurką.
  4. Kluseczki gotujemy w oslonej wodzie przez kilka minut do momentu aż wypłyną.  

Szczerze mówiąc gdy wpadłam na ten pomysł, nie wierzylam, że sie uda,a jednak ..
Dla wielbicieli kulinarnych eksperymentów i smaku pietruszki.

Smacznego! -:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz