Składniki:
- 3-4 średniej wielkości pietruszki
- odrobina oleju rzepakowego
- sól, gałka muszkatołowa
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w poprzek. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, skrapiamy olejem i pieczemy do miekkości ok.20-30 min.w temperaturze ok.200 st.C.
- Następnie pietruszkę rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i blendujemy na idealne puree.
- Gdy puree wystygnie dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną. Wilgotnymi rękoma ostrożnie formujemy małe kluseczki z dziurką.
- Kluseczki gotujemy w oslonej wodzie przez kilka minut do momentu aż wypłyną.
Szczerze mówiąc gdy wpadłam na ten pomysł, nie wierzylam, że sie uda,a jednak ..
Dla wielbicieli kulinarnych eksperymentów i smaku pietruszki.
Smacznego! -:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz