Składniki:
- ok.600 gr. kasztanów jadalnych
- mała dynia
- mleko migdałowe
- woda lub bulion warzywny
- sól, pieprz
- oregano, imbir, kurkuma
- sok z połowy pomarańczy
- płatki migdałowe
- skórka z pomarańczy
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Obieramy dynię, drylujemy, myjemy, kroimy w plastry i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, imbirem, kurkumą i oregano. Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku do miekkosci w 180 st.C.
- W tym samym czasie kasztany nacinamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok.20 min. aż będą miękkie. Następnie ugotowane kasztany studzimy, obieramy ze skorupek i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
- Do smaku dodałam również soku z pomarańczy, kilka kropli nalewki orzechowej i likieru pomarańczowo-kasztanowego(naturalnie tą opcję można pominąć).
- Wszystko razem blendujemy i gotujemy przez kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi i paseczkami skórki pomarańczowej karmelizowanej w syropie klonowym.
Znakomita na zimowe wieczory, rozgrzewająca i pyszna zupa. Gorąco polecam.
Smacznego! -:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz