wtorek, 30 grudnia 2014

Zupa krem z kasztanów i pieczonej dyni



Składniki:

  • ok.600 gr. kasztanów jadalnych
  • mała dynia
  • mleko migdałowe
  • woda lub bulion warzywny
  • sól, pieprz
  • oregano, imbir, kurkuma
  • sok z połowy pomarańczy
  • płatki migdałowe
  • skórka z pomarańczy
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Obieramy dynię, drylujemy, myjemy, kroimy w plastry i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, imbirem, kurkumą i oregano. Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku do miekkosci w 180 st.C.
  2. W tym samym czasie kasztany nacinamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok.20 min. aż będą miękkie. Następnie ugotowane kasztany studzimy, obieramy ze skorupek i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Do smaku dodałam również soku z pomarańczy, kilka kropli nalewki orzechowej i likieru pomarańczowo-kasztanowego(naturalnie tą opcję można pominąć).
  4. Wszystko razem blendujemy i gotujemy przez kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi i paseczkami skórki pomarańczowej karmelizowanej w syropie klonowym.

Znakomita na zimowe wieczory, rozgrzewająca i pyszna zupa. Gorąco polecam.


 
 
Smacznego! -:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz