- 2-3 pietruszki
- pół dużego lub jeden mały seler
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- chili, kurkuma w proszku (opcjonalnie)
- mleko ryżowe
- woda (ilość w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencje)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w kawałki, plastry. Posolić, posypać gałką i pieprzem. Skropić olejem.Warzywa ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 st., aż do miękkości, ok.30-40 min.
- Warzywa przełożyć do garnka zblendować na piure. Dodać mleko ryżowe i wodę lub tylko mleko jak kto woli. Doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie to gałka i kurkuma. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez okolo 5 min. Zupę podawać z odrobiną świeżo startego parmezanu, skropioną olejem z pestek dyni i listkami świeżego majeranku.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz