sobota, 27 grudnia 2014

Zupa krem z pietruszki i selera

Składniki:
  • 2-3 pietruszki
  • pół dużego lub jeden mały seler
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • chili, kurkuma w proszku (opcjonalnie)
  • mleko ryżowe
  • woda (ilość w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencje)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w kawałki, plastry. Posolić, posypać gałką i pieprzem. Skropić olejem.Warzywa ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 st., aż do miękkości, ok.30-40 min.
  2. Warzywa przełożyć do garnka zblendować na piure. Dodać mleko ryżowe i wodę lub tylko mleko jak kto woli. Doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie to gałka i kurkuma. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez okolo 5 min. Zupę podawać z odrobiną świeżo startego parmezanu, skropioną olejem z pestek dyni i listkami świeżego majeranku.

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz