- 500-600g cielęciny
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- odrobina suszonego lubczyku cząbru i kolędry (opcjonalnie)
- 2 marchewki
- 1 mały por
- pół selera
- 1 pietruszka
- 2-3 gałązki selera naciowego
- mały koper włoski
- quinoa
Przygotowanie:
- Cielęcinę wyciągnąć z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem. Umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Delikatnie posolić. Podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym na złoty kolor. Następnie dodać pokruszone listki laurowe i ziele angielskie. Dolać szklankę wody i dusić do miękkości.
- Warzywa obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą, przyprawić i gotować do miękkości. Następnie dodać wcześniej uduszoną cielęcinę wraz z wywarem. Chwilę gotować.
- Ja zupę podałam z ugotowaną czerwoną quinoe, jednak można ją zastąpić inną kaszą, ryżem lub makaronem. Do dekoracji używamy ulubionych świeżych ziół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz