piątek, 26 grudnia 2014

Zupa z cielęciny i czerwoną quinoa

Składniki:
  • 500-600g cielęciny
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • odrobina suszonego lubczyku cząbru i kolędry (opcjonalnie)
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • mały koper włoski
  • quinoa

Przygotowanie:
  1. Cielęcinę wyciągnąć z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem. Umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Delikatnie posolić. Podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym na złoty kolor. Następnie dodać pokruszone listki laurowe i ziele angielskie. Dolać szklankę wody i dusić do miękkości.
  2. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą, przyprawić i gotować do miękkości. Następnie dodać wcześniej uduszoną cielęcinę wraz z wywarem. Chwilę gotować.
  3. Ja zupę podałam z ugotowaną czerwoną quinoe, jednak można ją zastąpić inną kaszą, ryżem lub makaronem. Do dekoracji używamy ulubionych świeżych ziół.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz