piątek, 26 grudnia 2014

Placki śniadaniowe

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • garść kiełek fasoli mung
  • 1 pietruszka
  • pół czerwonej cebuli
  • odrobina drobno pokrojonej chili (opcjonalnie)
  • dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia





Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, obrać i potrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli warzywa puściły za dużo soku, można je odsączyć. Dodać kiełki, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni nakładać po łyżce lub dwie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  3. Placki można podawać z plastrami pomidora, rzeżuchą i świeżą szałwią. Doskonale smakują z gęstą kwaśną śmietaną lub creme fraiche.
Polecam na śniadanie :-) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz