- 1 średnia cukinia
- garść kiełek fasoli mung
- 1 pietruszka
- pół czerwonej cebuli
- odrobina drobno pokrojonej chili (opcjonalnie)
- dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać i potrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli warzywa puściły za dużo soku, można je odsączyć. Dodać kiełki, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać.
- Na dobrze rozgrzanej patelni nakładać po łyżce lub dwie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Placki można podawać z plastrami pomidora, rzeżuchą i świeżą szałwią. Doskonale smakują z gęstą kwaśną śmietaną lub creme fraiche.
Polecam na śniadanie :-) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz