Składniki:
Ciasto na pierogi :
- mąka
- gorąca woda
- sól
Farsz:
- 2 bulwy topinamburu
- 1 cukinia
- 100gr. kiełek fasoli mung
- cebula, 2 ząbki czosnku
- odrobina świeżej chili i imbiru ( opcjonalnie )
- olej kokosowy do smażenia
- sól, pieprz
- kurkuma, gałka muszkatołowa
- garść orzechów włoskich ( opcjonalnie )
Przygotowanie :
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy dołek ,ostrożnie wlewamy wrzątek i szybko wyrabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.
- Warzywa obieramy, myjemy, cukinię i topinambur trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulką na złoty kolor, dodajemy warzywa, pokrojone orzechy włoskie, mieszamy i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy świeżo potarty imbir, odrobinę chili i pozostałe przyprawy, smażymy wszystko przez 2-3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Ciasto na pierogi dzielimy na kilka mniejszych kawałów i jeden z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrajamy dowolnej wielkości krążki, nakładamy odpowiednią ilość farszu i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.
Pyszne, lekkie i zdrowe wegetariańskie pierogi! Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
fajna propozycja:) pierogi sa bardzo wdzieczne pasuje do nich kazdy farsz:)
OdpowiedzUsuń