poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pierogi z warzywami



Składniki:

Ciasto na pierogi :
  • mąka
  • gorąca woda
  • sól

Farsz:
  • 2 bulwy topinamburu
  • 1 cukinia
  • 100gr. kiełek fasoli mung
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżej chili i imbiru ( opcjonalnie )
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz
  • kurkuma, gałka muszkatołowa
  • garść orzechów włoskich ( opcjonalnie )


Przygotowanie :

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy dołek ,ostrożnie wlewamy wrzątek i szybko wyrabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.
  2. Warzywa obieramy, myjemy, cukinię i topinambur  trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulką na złoty kolor, dodajemy warzywa, pokrojone orzechy włoskie, mieszamy i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy świeżo potarty imbir, odrobinę chili i pozostałe przyprawy, smażymy wszystko przez 2-3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Ciasto na pierogi dzielimy na kilka mniejszych kawałów i jeden z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrajamy dowolnej wielkości krążki, nakładamy odpowiednią ilość farszu i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.
Podajemy z podsmażoną cebulką, u mnie na zdjęciu w towarzystwie rzeżuchy.
 Pyszne, lekkie i zdrowe wegetariańskie pierogi! Gorąco polecam!




Smacznego! :-)

1 komentarz:

  1. fajna propozycja:) pierogi sa bardzo wdzieczne pasuje do nich kazdy farsz:)

    OdpowiedzUsuń