niedziela, 1 lutego 2015

Placki z pietruszki i selera



Składniki:

  • 3-4 pietruszki
  • pół selera
  • odrobina drobno pokrojonej świeżej chili
  • garść pestek słonecznika
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa, odrobina pieprzu cayenne
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • garść pokrojonej rzeżuchy i natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:


Seler i pietruszki obieramy, myjemy i trzemy  na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ziarna słonecznika, chili i pozostałe przyprawy. W zależności od ilości i wilgotności warzyw dodajemy od dwóch do trzech jajek po to, żeby placuszki nie rozpadały się w trakcie smażenia. Na koniec dodajemy mąkę ryżową i pokrojoną zieleninę, mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron, formując łyżką małe placuszki. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, a placuszki wielkości jednej łyżki, wtedy nie powinno być problemu z ich smażeniem. W razie potrzeby można dodać jedno jajko lub więcej mąki.
 Placuszki mają specyficzny, lekko słodkawy smak, który mi osobiście bardzo odpowiada. Są proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie na zdjęciu w towarzystwie rzeżuchy, creme fraiche i prażonych pestek słonecznika. Gorąco polecam!



Smacznego! :-)

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie warzywne placuszki! na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń