Składniki:
- 3-4 pietruszki
- pół selera
- odrobina drobno pokrojonej świeżej chili
- garść pestek słonecznika
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa, odrobina pieprzu cayenne
- 2-3 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- garść pokrojonej rzeżuchy i natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Seler i pietruszki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ziarna słonecznika, chili i pozostałe przyprawy. W zależności od ilości i wilgotności warzyw dodajemy od dwóch do trzech jajek po to, żeby placuszki nie rozpadały się w trakcie smażenia. Na koniec dodajemy mąkę ryżową i pokrojoną zieleninę, mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron, formując łyżką małe placuszki. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, a placuszki wielkości jednej łyżki, wtedy nie powinno być problemu z ich smażeniem. W razie potrzeby można dodać jedno jajko lub więcej mąki.
Placuszki mają specyficzny, lekko słodkawy smak, który mi osobiście bardzo odpowiada. Są proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie na zdjęciu w towarzystwie rzeżuchy, creme fraiche i prażonych pestek słonecznika. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
uwielbiam takie warzywne placuszki! na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuń