- 2 bulwy topinamburu
- 2 małe pietruszki
- ćwiartka dużej lub polówka małej papai
- 1-2 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- łyżeczka masła*opcjonalnie
- 1żółtko *opcjonalnie
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Topinambur, pietruszkę i papaję obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka dolewamy mleka i słodzimy łyżką syropu z agawy.
- Gotujemy wszystko aż składniki będą się dosłownie rozpadać. Wszystko dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dosładzamy syropem i jeśli lubimy to doprawiamy szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej.
- Odlewamy trochę płynu, dodajemy żółtko i mąkę, dokładnie mieszamy. Jednocześnie resztę podgrzewamy razem z masełkiem, dolewamy płyn z mąką i żółtkiem, intensywnie mieszamy trzepaczką żeby nie powstały grudki.
- Ciągle mieszając doprowadzamy budyń do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Budyń najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz