niedziela, 4 stycznia 2015

Budyń z topinamburu, pietruszki i papai

Składniki:

  • 2 bulwy topinamburu
  • 2 małe pietruszki
  • ćwiartka dużej lub polówka małej papai
  • 1-2 szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • łyżeczka masła*opcjonalnie
  • 1żółtko *opcjonalnie
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

  1. Topinambur, pietruszkę i papaję obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka dolewamy mleka i słodzimy łyżką syropu z agawy.
  2.  Gotujemy wszystko aż składniki będą się dosłownie rozpadać. Wszystko dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dosładzamy syropem i jeśli lubimy to doprawiamy  szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej.
  3.  Odlewamy trochę płynu, dodajemy żółtko i mąkę, dokładnie mieszamy. Jednocześnie resztę podgrzewamy razem z masełkiem, dolewamy płyn z mąką i żółtkiem, intensywnie mieszamy trzepaczką żeby nie powstały grudki.
  4.  Ciągle mieszając doprowadzamy budyń do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Budyń najlepiej smakuje na ciepło.
Polecam wszystkim zagorzałym(tak jak ja)wielbicielom smaku pietruszki.!

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz