niedziela, 4 stycznia 2015

Jajka faszerowane

Składniki:

  • 9 dużych jajek
  • 7 krewetek tygrysich
  • cebula, 2 ząbki czosnku, odrobina chili
  • łyżka oleju kokosowego
  • 6 łyżek oleju lnianego( lub inny ulubiony olej na zimno tłoczony)
  • 2 łyżki jogurtu lub creme fraiche
  • połówka dojrzałego awokado
  • garść mrożonego groszku
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 1 dojrzały pomidor
  • sól, pieprz, słodka papryka ,kurkuma

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, delikatnie przekrajamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Przygotowujemy trzy miseczki i do każdej wkładamy po trzy żółtka.

Jajka żółte:
Żółtka rozgniatamy widelcem. Cebulkę, czosnek i chili kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone krewetki, mieszamy i smażymy dosłownie chwilkę. Przekładamy wszystko do masy jajecznej, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy odrobinę oleju lnianego i jogurtu lub creme fraiche i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Jajka zielone:
Żółtka rozgniatamy widelcem. Groszek gotujemy przez chwilkę w wodzie z dodatkiem cukru( wtedy nie straci pięknego zielonego koloru ).Awokado kroimy i rozgniatamy widelcem. Groszek i awokado dodajemy do masy jajecznej, dodajemy drobno pokrojony koperek i rzeżuchę( lub inną ulubioną zieleninę ).Doprawiamy solą, pieprzem i olejem lnianym, mieszamy.

Jajka czerwone:
 Żółtka rozgniatamy widelcem. Pomidor sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę czerwoną i chili również drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z puszki i połowę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy z żółtkami, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Jajka faszerowane to szybka i smaczna przekąska na każdą okazję. Gorąco polecam!



Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz