- 9 dużych jajek
- 7 krewetek tygrysich
- cebula, 2 ząbki czosnku, odrobina chili
- łyżka oleju kokosowego
- 6 łyżek oleju lnianego( lub inny ulubiony olej na zimno tłoczony)
- 2 łyżki jogurtu lub creme fraiche
- połówka dojrzałego awokado
- garść mrożonego groszku
- ćwiartka czerwonej papryki
- 1 dojrzały pomidor
- sól, pieprz, słodka papryka ,kurkuma
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, delikatnie przekrajamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Przygotowujemy trzy miseczki i do każdej wkładamy po trzy żółtka.
Jajka żółte:
Żółtka rozgniatamy widelcem. Cebulkę, czosnek i chili kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone krewetki, mieszamy i smażymy dosłownie chwilkę. Przekładamy wszystko do masy jajecznej, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy odrobinę oleju lnianego i jogurtu lub creme fraiche i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Jajka zielone:
Żółtka rozgniatamy widelcem. Groszek gotujemy przez chwilkę w wodzie z dodatkiem cukru( wtedy nie straci pięknego zielonego koloru ).Awokado kroimy i rozgniatamy widelcem. Groszek i awokado dodajemy do masy jajecznej, dodajemy drobno pokrojony koperek i rzeżuchę( lub inną ulubioną zieleninę ).Doprawiamy solą, pieprzem i olejem lnianym, mieszamy.
Jajka czerwone:
Żółtka rozgniatamy widelcem. Pomidor sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę czerwoną i chili również drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z puszki i połowę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy z żółtkami, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
Jajka faszerowane to szybka i smaczna przekąska na każdą okazję. Gorąco polecam!
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz