niedziela, 11 stycznia 2015

Fioletowe naleśniki z serkiem mascarpone, owocami i sosem czekoladowym


 
Składniki:
 
Naleśniki:
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • ok. pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • ok. 2 szklanek mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • garść czerwonych i czarnych porzeczek
  • odrobina wody do ugotowania owoców

Farsz:
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • laska wanilii
  • ok. 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka

Sos:
  • Odrobina wody ok.5 łyżek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3-4 łyżki szkockiej whisky
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki kardamonu
  • ok.100 gr. gorzkiej czekolady 60%

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, jajko i sól. Miksujemy i dodajemy tyle wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Aby uzyskać filetowe naleśniki do ciasta dodałam wcześniej ugotowane w małej ilości wody porzeczki wraz z powstałym wywarem.  Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu po ok.1 min. z każdej strony.
  2. Przygotowujemy krem z mascarpone. Do miseczki przekładamy oba serki, dodajemy żółtka ( jajka musimy sparzyć wrzątkiem ),cukier puder i prawdziwą wanilię( lub cukier waniliowy). Wszystkie składniki chwilę miksujemy aż się połączą i powstanie gładki krem.
  3. Do małego garnuszka wlewamy wodę, sok z pomarańczy i jeśli używaliśmy prawdziwej wanilii to resztę laski wrzucamy do sosu żeby nabrał jej smaku. Dodajemy whisky, cukru ,kardamonu i wszystko gotujemy przez parę minut aż składniki się połączą, a sos nabierze aromatu wanilii i kardamonu. Na koniec dodajemy do sosu tartą, gorzką czekoladę i natychmiast odstawiamy z palnika.
  4.  Naleśniki smarujemy kremem, zawijamy w rulony i polewamy sosem czekoladowym . Ja podłam naleśniki z owocami( maliny i jagody ).

Słodko-kwaśny sos czekoladowo-pomarańczowy znakomicie komponuje się z lekko mdłym kremem z mascarpone. Dla wielbicieli naleśników. Gorąco polecam!





Smacznego! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz