Naleśniki:
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- ok. pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- szczypta soli
- ok. 2 szklanek mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- garść czerwonych i czarnych porzeczek
- odrobina wody do ugotowania owoców
Farsz:
- 2 opakowania serka mascarpone
- laska wanilii
- ok. 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
Sos:
- Odrobina wody ok.5 łyżek
- sok z 1 pomarańczy
- 3-4 łyżki szkockiej whisky
- 5-6 łyżek cukru trzcinowego
- pół łyżeczki kardamonu
- ok.100 gr. gorzkiej czekolady 60%
Przygotowanie:
- Przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, jajko i sól. Miksujemy i dodajemy tyle wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Aby uzyskać filetowe naleśniki do ciasta dodałam wcześniej ugotowane w małej ilości wody porzeczki wraz z powstałym wywarem. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu po ok.1 min. z każdej strony.
- Przygotowujemy krem z mascarpone. Do miseczki przekładamy oba serki, dodajemy żółtka ( jajka musimy sparzyć wrzątkiem ),cukier puder i prawdziwą wanilię( lub cukier waniliowy). Wszystkie składniki chwilę miksujemy aż się połączą i powstanie gładki krem.
- Do małego garnuszka wlewamy wodę, sok z pomarańczy i jeśli używaliśmy prawdziwej wanilii to resztę laski wrzucamy do sosu żeby nabrał jej smaku. Dodajemy whisky, cukru ,kardamonu i wszystko gotujemy przez parę minut aż składniki się połączą, a sos nabierze aromatu wanilii i kardamonu. Na koniec dodajemy do sosu tartą, gorzką czekoladę i natychmiast odstawiamy z palnika.
- Naleśniki smarujemy kremem, zawijamy w rulony i polewamy sosem czekoladowym . Ja podłam naleśniki z owocami( maliny i jagody ).
Słodko-kwaśny sos czekoladowo-pomarańczowy znakomicie komponuje się z lekko mdłym kremem z mascarpone. Dla wielbicieli naleśników. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz