Składniki na ok.6 rolad:
- 1 kg filetu z indyka
- 150-200 gr. szynki parmeńskiej( lub zwykłej szynki )
- 1 duży por
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- dwie garście świeżego szpinaku
- 2 kawałki dyni ok. 100 gr.
- 1 biała i 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku, odrobina świeżej chili
- świeżo starty imbir
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- odrobina kurkumy
- 1-2 szklanki wody
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
- Filet z indyka myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Mięso wkładamy pomiędzy dwie warstwy foli i ostrożnie rozbijamy. Odkładamy na bok i zabieramy się za przygotowanie farszu.
- Ja przygotowałam roladki w dwóch wersjach z dwoma sosami. Jabłko, gruszkę, dynię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Por myjemy i kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i zostawiamy liście w całości. Cebulkę, czosnek i chili kroimy w drobną kostkę i dzielimy na dwie części.
- Na dwóch patelniach na odrobinie oleju rzepakowego smażymy jednocześnie porcję cebulki i czosnku. Na jedną patelnie dodajemy szpinak, chwilę dusimy, dodajemy dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, dusimy ok. 5 min .odstawiamy na bok .
- Na drugą patelnie wrzucamy por, chwilę dusimy dodajemy połowę jabłka i gruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy i dusimy ok 5-7 min. Gdy oba farsze są już gotowe zajmujemy się przygotowaniem naszych roladek .
- Bierzemy plaster mięsa, solimy, dodajemy odrobinę masła, kładziemy plaster szynki, ok. 1-2 łyżki farszu i zawijamy w roladę. Ja spinam roladki drewnianymi wykałaczkami ale można również owinąć nitką spożywczą. Zawijamy wszystkie roladki i obtaczamy w mące.
- Po to żeby powstały dwa sosy smażymy nasze roladki na dwóch patelniach na złoty kolor z obu stron. Następnie do obu dodajemy drobno pokrojony czosnek i cebulkę.
- Do roladek ze szpinakiem dodajemy kawałki dyni, obraną ze skóry i pokrojoną w kawałki pomarańczę. Chwilę podsmażamy, dolewamy pól szklanki wody i dusimy ok.20-25 min.
- Do roladek z porem dodajemy połowę jabłka i gruszki, podsmażamy, dolewamy wody i również dusimy ok.25 min.
- Zdejmujemy roladki, sosy w razie potrzeby doprawiamy i miksujemy wszystkie składniki aż powstaną idealnie aksamitne sosy. Sos z dynią i pomarańczą doprawiamy solą, pieprzem i imbirem, a sos z jabłkiem i gruszką doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Roladki ze szpinakiem i dynią podajemy polane sosem pomarańczowo-dyniowym z nutą imbiru, a roladki z porem podajemy z sosem jabłkowo, gruszkowym z nutą kurkumy.
Wbrew pozorom nie jest to aż tak bardzo skomplikowane danie, a powstałe w tym przepisie roladki nie są suche tylko soczyste i smaczne. Gorąco polecam!
Smacznego!:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz