niedziela, 11 stycznia 2015

Rolady z indyka w dwóch wersjach


 

Składniki na ok.6 rolad:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 150-200 gr. szynki parmeńskiej( lub zwykłej szynki )
  • 1 duży por
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • dwie garście świeżego szpinaku
  • 2 kawałki dyni ok. 100 gr.
  • 1 biała i 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku, odrobina świeżej chili
  • świeżo starty imbir
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • odrobina kurkumy
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

  1. Filet z indyka myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Mięso wkładamy pomiędzy dwie warstwy foli i ostrożnie rozbijamy. Odkładamy na bok i zabieramy się za przygotowanie farszu.
  2.  Ja przygotowałam roladki w dwóch wersjach z dwoma sosami. Jabłko, gruszkę, dynię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Por myjemy i kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i zostawiamy liście w całości. Cebulkę, czosnek i chili kroimy w drobną kostkę i dzielimy na dwie części.
  3.  Na dwóch patelniach na odrobinie oleju rzepakowego smażymy jednocześnie porcję cebulki i czosnku. Na jedną patelnie dodajemy szpinak, chwilę dusimy, dodajemy dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, dusimy ok. 5 min .odstawiamy na bok .
  4. Na drugą patelnie wrzucamy por, chwilę dusimy dodajemy połowę jabłka i gruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy i dusimy ok 5-7 min. Gdy oba farsze są już gotowe zajmujemy się przygotowaniem naszych roladek .
  5. Bierzemy plaster mięsa, solimy, dodajemy odrobinę masła, kładziemy plaster szynki, ok. 1-2 łyżki farszu i zawijamy w roladę. Ja spinam roladki drewnianymi wykałaczkami ale można również owinąć nitką spożywczą. Zawijamy wszystkie roladki i obtaczamy w mące.
  6.  Po to żeby powstały dwa sosy smażymy nasze roladki na dwóch patelniach na złoty kolor z obu stron. Następnie do obu dodajemy drobno pokrojony czosnek i cebulkę.
  7.  Do roladek ze szpinakiem dodajemy kawałki dyni, obraną ze skóry i pokrojoną w kawałki pomarańczę. Chwilę podsmażamy, dolewamy pól szklanki wody i dusimy ok.20-25 min.
  8.  Do roladek z porem dodajemy połowę jabłka i gruszki, podsmażamy, dolewamy wody i również dusimy ok.25 min.
  9.  Zdejmujemy roladki, sosy w razie potrzeby doprawiamy i miksujemy wszystkie składniki aż powstaną idealnie aksamitne sosy. Sos z dynią i pomarańczą doprawiamy solą, pieprzem i imbirem, a sos z jabłkiem i gruszką doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Roladki ze szpinakiem i dynią podajemy polane sosem pomarańczowo-dyniowym z nutą imbiru, a roladki z porem podajemy z sosem jabłkowo, gruszkowym z nutą kurkumy.

Wbrew pozorom nie jest to aż tak bardzo skomplikowane danie, a powstałe w tym przepisie roladki nie są suche tylko soczyste i smaczne. Gorąco polecam!





 
Smacznego!:-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz