niedziela, 11 stycznia 2015

Kuleczki z preparowanej quinoa w karmelu pomarańczowym z czekoladą i nutą kardamonu



Składniki na ok. 16 kuleczek:

  • 3 łyżki masła
  • sok z 2 małych pomarańczy
  • pół laski wanilii
  • szczypta kardamonu
  • ok. pół szklanki cukru trzcinowego
  • ok. 60-70 gr. preparowanej quinoa

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy przekrojoną w poprzek laskę wanilii, kardamon, cukier i masło. Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając aż woda odparuje i wytworzy nam się bardzo gęsty karmel. Odkładamy na parę minut, żeby przestygło, następnie wsypujemy quinoa, mieszamy. Zwilżamy ręce i formujemy kuleczki. Jeśli chcemy możemy obtoczyć kuleczki w płatkach czekoladowych, kokosowych, pokrojonych orzechach lub migdałach.
Gorąco polecam!





 
Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz