Składniki:
- 3 cykorie
- 3 pietruszki
- 1,5 gruszki
- sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 3 daktyle
- cebula, 3 ząbki czosnku
- delikatny bulion cielęcy lub warzywny
- prażone płatki migdałowe i daktyle do dekoracji
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cykorie płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym, usuwamy brzydkie liście i głąb( żeby pozbyć się goryczki ), kroimy w cienkie paseczki. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę . Na patelni podsmażamy na złoty kolor cebulkę i czosnek, dodajemy pietruszkę i gruszkę, mieszamy, doprawiamy i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Odkładamy aż chwilę przestygną. Jednocześnie w osobnym garnuszku gotujemy cykorię, w małej ilości bulionu. Przestudzoną pietruszkę z gruszką blendujemy na gładki krem, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy bulionu, przelewamy do garnka z cykorią. Dodajemy 2-3 daktyle, odrobinę soku z cytryny i w razie potrzeby doprawiamy. Wszystko razem gotujemy kilka minut. Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi i daktylami. Gotowe!
Zupa powstała przez przypadek. Kiedyś robiłam już zupę krem z gruszki i pietruszki ,jak również duszoną cykorię z gruszką, postanowiłam wiec połączyć ze sobą te trzy smaki. Powstała zimowa zupa o bardzo ciekawym słodkawym smaku. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz