sobota, 24 stycznia 2015

Zupa krem z pietruszki i gruszki z cykorią i daktylami



Składniki:

  • 3 cykorie
  • 3 pietruszki
  • 1,5 gruszki
  • sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 3 daktyle
  • cebula, 3 ząbki czosnku
  • delikatny bulion cielęcy lub warzywny
  • prażone płatki migdałowe i daktyle do dekoracji
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:


Cykorie płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym, usuwamy brzydkie liście i głąb( żeby pozbyć się goryczki ), kroimy w cienkie paseczki. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę . Na patelni podsmażamy na złoty kolor cebulkę i czosnek, dodajemy pietruszkę i gruszkę, mieszamy, doprawiamy i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Odkładamy aż chwilę przestygną. Jednocześnie w osobnym garnuszku gotujemy cykorię, w małej ilości bulionu. Przestudzoną pietruszkę z gruszką blendujemy na gładki krem, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy bulionu, przelewamy do garnka z cykorią. Dodajemy 2-3 daktyle, odrobinę soku z cytryny i w razie potrzeby doprawiamy. Wszystko razem gotujemy kilka minut. Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi i daktylami. Gotowe!
Zupa powstała przez przypadek. Kiedyś robiłam już zupę krem z gruszki i pietruszki ,jak również duszoną cykorię z gruszką, postanowiłam wiec połączyć ze sobą te trzy smaki. Powstała zimowa zupa o bardzo ciekawym słodkawym smaku. Gorąco polecam!



Smacznego! :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz