Składniki na ok.24 babeczki:
- ok.300gr. mrożonych truskawek
- ok. 150gr. mrożonych porzeczek czerwonych
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- ok. 1 szklanka cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 100 gr. masła
- 3 łyżki likieru malinowego( opcjonalnie )
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 szklanki mąki migdałowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 250 gr. mascarpone
- truskawkowy curd
- 2 łyżki likieru malinowego( opcjonalnie )
Truskawkowy curd:
- 200gr. mrożonych truskawek
- 2 żółttka
- 2 całe jajka
- ok.0,5 szklanki do 1 szklanki cukru ( w zależności jak słodkie lub kwaśne są owoce )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Do garnka wrzucamy mrożone truskawki i porzeczki , zalewamy niewielka ilością wody. W trakcie gotowania dodajemy cukier i przekrojoną laskę wanilii .
- Gdy owoce zmiękną i powstanie z nich syrop, wyjmujemy wanilię i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy masło i w razie potrzeby dosładzamy masę cukrem lub syropem z agawy.
- Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na bok aż wystygnie, ja dodałam likieru malinowego( bo jak to zwykle bywa lubię ze wszystkim przesadzać ) .Do zimnej masy dodajemy 4 żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę lub tylko sam proszek, mieszamy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy.
- Do foremek na babeczki wkładamy papilotki i napełniamy je do pełna masą. Babeczki wyrosną, ale po wyjęciu z piekarnika znów opadną, czym nie należy się przejmować. Ja do babeczek, żeby było ciekawiej, dodałam kawałki gorzkiej czekolady i jagody. Pieczemy ok.25 min. w 170-180 st. C z termoobiegiem góra dół.
Tworząc ten przepis inspirowałam się przepisem na murzynka, byłam ciekawa czy z masy owocowej połączonej z mąkami bezglutenowymi coś wyjdzie. Bałam się piec całe ciasto, więc postawiłam na mniejsze babeczki. Moim zdaniem wyszły przepyszne. Następnym razem spróbuje z innymi owocami. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz