Składniki :
- 200 gr. mąki ryżowej
- ok. pół szklanki mąki kokosowej ( lub drobno zmielonych płatków kokosowych )
- ok. 3/4 szklanki mąki migdałowej ( lub drobno zmielonych płatków migdałowych )
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- pół szklanki cukru trzcinowego
- pół kostki masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki ekstraktu Burbon wanilia
- pół łyżeczki kardamonu w proszku
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- ok. pół szklanki cukru pudru
- kilka kropel syropu z czarnych porzeczek
Dekoracja:
- płatki białej czekolady
- płatki gorzkiej czekolady
- drobno pokrojone orzechy
- płatki migdałowe
- płatki kokosowe
Przygotowanie :
Na stolnicę przesiewamy mąkę ryżową, dodajemy mielone migdały i płatki kokosowe, proszek do pieczenia, żółtko, śmietanę, wanilię i kardamon. Mieszamy i na koniec dodajemy pół kostki masła, wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy. Z ciasta tworzymy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto mielimy przez maszynkę i kładziemy na blaszce do pieczenia formując dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku z termo obiegiem góra dół w temperaturze 160 st. C ok . 15 min. Z białka i cukru robimy lukier o konsystencji gęstej śmietany. Lukier możemy zostawić w białym kolorze lub zabarwic kilkoma kroplami syropu z czarnych porzeczek. Syrop można prosto wykonać gotując garść mrożonych porzeczek w 3 łyżkach wody. Gotujemy przez chwilę, aż owoce puszczą sok, a woda odparuje i zostanie gęsty syrop o mocnym kolorze. Lekko przestudzone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy czekoladą, orzechami, kokosem lub migdałami. Świeże i ciepłe ciasteczka są bardzo łamliwe, dlatego lepiej przekładać je z blaszki jak ostygną, żeby się nie połamały.
Ciasteczka te smakują wybornie i są bardzo kruche. Niestety nie udało mi się zrobić ładnego zdjęcia,ale uwierzcie mi, smakują o wiele lepiej niż wyglądają. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
pyszne, domowe ciasteczka!
OdpowiedzUsuń