niedziela, 22 lutego 2015

Bezglutenowe kruche ciasteczka


Składniki :
  • 200 gr. mąki ryżowej
  • ok. pół szklanki mąki kokosowej ( lub drobno zmielonych płatków kokosowych )
  • ok. 3/4 szklanki mąki migdałowej ( lub drobno zmielonych płatków migdałowych )
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • pół kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki ekstraktu Burbon wanilia
  • pół łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Lukier:
  • 1 białko
  • ok. pół szklanki cukru pudru
  • kilka kropel syropu z czarnych porzeczek

Dekoracja:
  • płatki białej czekolady
  • płatki gorzkiej czekolady
  • drobno pokrojone orzechy
  • płatki migdałowe
  • płatki kokosowe

Przygotowanie :

Na stolnicę przesiewamy mąkę ryżową, dodajemy mielone migdały i płatki kokosowe, proszek do pieczenia, żółtko, śmietanę, wanilię i kardamon. Mieszamy i na koniec dodajemy pół kostki masła, wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy. Z ciasta tworzymy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto mielimy przez maszynkę i kładziemy na blaszce do pieczenia formując dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku z termo obiegiem góra dół w temperaturze 160 st. C ok . 15 min. Z białka i cukru robimy lukier o konsystencji gęstej śmietany. Lukier możemy zostawić w białym kolorze lub zabarwic kilkoma kroplami syropu z czarnych porzeczek. Syrop można prosto wykonać gotując garść mrożonych porzeczek w 3 łyżkach wody. Gotujemy przez chwilę, aż owoce puszczą sok, a woda odparuje i zostanie gęsty syrop o mocnym kolorze. Lekko przestudzone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy czekoladą, orzechami, kokosem lub migdałami. Świeże i ciepłe ciasteczka są bardzo łamliwe, dlatego lepiej przekładać je z blaszki jak ostygną, żeby się nie połamały.
Ciasteczka te smakują wybornie i są bardzo kruche. Niestety nie udało mi się zrobić ładnego zdjęcia,ale uwierzcie mi, smakują o wiele lepiej niż wyglądają. Gorąco polecam!







Smacznego! :-)

1 komentarz: