poniedziałek, 16 lutego 2015

Budyń z kaszy jaglanej i papai z suszonymi śliwkami i daktylami


Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół papai
  • 3 daktyle
  • 3 suszone śliwki
  • laska wanilii 
  • 2 łyżki syropu klonowego ( opcjonalnie )
  • łyżka oleju lnianego ( wersja wegetariańska ) lub masła
  • półtorej szklanki wody

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, następnie gotujemy w proporcjach 1:3 do momentu, aż kasza zmięknie i wchłonie całą wodę. W trakcie gotowania wrzucamy do garnka przekrojoną i wydrążoną laskę wanilii , pokrojone daktyle i jeśli lubimy bardzo słodko, to dosładzamy budyń syropem klonowym. Mieszamy wszystko od czasu do czasu, a pod koniec wyjmujemy wanilię, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na bok na kilka minut. Po tym czasie dodajemy do kaszy pokrojoną papaję, śliwki suszone i olej. Miksujemy wszystko na gładką masę. Podajemy w szklanych pucharkach udekorowane śliwkami i polane syropem klonowym . Prosty, smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie lub lekką przekąskę. Idealny dla ludzi cierpiących na  alergie pokarmowe ,gdyż budyń ten nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru. Gorąco polecam!





Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. z papają jeszcze nie jadłam, zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło całkiem nieźle, polecam i dziękuję za wszystkie miłe i pozytywne komentarze:-)

      Usuń