Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół papai
- 3 daktyle
- 3 suszone śliwki
- laska wanilii
- 2 łyżki syropu klonowego ( opcjonalnie )
- łyżka oleju lnianego ( wersja wegetariańska ) lub masła
- półtorej szklanki wody
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, następnie gotujemy w proporcjach 1:3 do momentu, aż kasza zmięknie i wchłonie całą wodę. W trakcie gotowania wrzucamy do garnka przekrojoną i wydrążoną laskę wanilii , pokrojone daktyle i jeśli lubimy bardzo słodko, to dosładzamy budyń syropem klonowym. Mieszamy wszystko od czasu do czasu, a pod koniec wyjmujemy wanilię, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na bok na kilka minut. Po tym czasie dodajemy do kaszy pokrojoną papaję, śliwki suszone i olej. Miksujemy wszystko na gładką masę. Podajemy w szklanych pucharkach udekorowane śliwkami i polane syropem klonowym . Prosty, smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie lub lekką przekąskę. Idealny dla ludzi cierpiących na alergie pokarmowe ,gdyż budyń ten nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
z papają jeszcze nie jadłam, zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńWyszło całkiem nieźle, polecam i dziękuję za wszystkie miłe i pozytywne komentarze:-)
Usuń