niedziela, 1 lutego 2015

Bezglutenowy chleb ryżowo-gryczany z ziemnikami i cebulą


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 szklanka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka kminku
  • pestki dyni
  • 1 opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia


Przygotowanie:


Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy potarte na tarce o drobnych oczkach ziemniaki i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pierzem i gałką, dodajemy kminek i pestki dyni. Na koniec dodajemy olej, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki keksówki. Górę posypujmy sezamem i pestkami dyni. Pieczemy w temp. 170-180 st. C z termoobiegiem przez ok. 1 godzinę. Gorąco polecam!






Smacznego!:-)

7 komentarzy:

  1. Zrobię go dzisiaj albo jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że wyjdzie i będzie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaskakujący przepis na chleb! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli znajdę chwilkę to chętnie wezmę udział w tym konkursie :)

      Usuń
  4. Looks like a nice bread. I understand almost every second ingredient and am not sure about the rice product you use. What is it? Thanks.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much, I `m sorry I speak only a little English. Ingredients :
      1,5 glasses groundrice ( white ), 0,5 glasses buckwheat , four eggs , one onion , four patatoes , one glass sunflower oil ( variant rapeseed oil ),salt , pepper , mace , carway seed , pumpkin seeds , one pkg. glutenfree baking powder .All the best and Good luck !!!!

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń