niedziela, 28 grudnia 2014

Babka dyniowa z żurawiną i pomarańczami

 

Składniki :
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych  
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść żurawiny kandyzowanej
  • skarmelizowana skórka z całej pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • 4 całe jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
     
Lukier :
  • 100-150 g żurawiny lub jagód
  • odrobina wody
  • ok.pół szklanki cukru pudru
 

Przygotowanie :
  1. Jajka w całości ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąke wymieszaną z proszkim do pieczenia, cynamonem, gałka muszkatołową.
  2. Nastepnie dodajemy startą dynię, wiórki kokosowe,skarmelizowaną pomarańczę i kandyzowaną żurawinę.
  3. Całość delikatnie mieszamy i na koniec dadajemy olej .Masę przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok.60 min. w 170 stopni C .
  4. W czasie kiedy babka sie piecze przygotowujemy lukier .Umyte jagody lub żurawinę gotujemy w małej ilosci wody do momentu aż sie rozgotują i puszczą sok. Owoce przecedzamy i dodajemy cukier puder, ciągle mieszając aż wytworzy sie idealny, gładki lukier.
  5. Gotową przestudzoną babkę wyciągamy z formy i dekorujemy lukrem.
Babka jest idealnie wilgotna i nie za słodka, poprostu pycha .

Smacznego ! :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz