Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść żurawiny kandyzowanej
- skarmelizowana skórka z całej pomarańczy
- cukier waniliowy
- 2 szklanki drobno startej dyni
- 4 całe jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100-150 g żurawiny lub jagód
- odrobina wody
- ok.pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie :
- Jajka w całości ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąke wymieszaną z proszkim do pieczenia, cynamonem, gałka muszkatołową.
- Nastepnie dodajemy startą dynię, wiórki kokosowe,skarmelizowaną pomarańczę i kandyzowaną żurawinę.
- Całość delikatnie mieszamy i na koniec dadajemy olej .Masę przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok.60 min. w 170 stopni C .
- W czasie kiedy babka sie piecze przygotowujemy lukier .Umyte jagody lub żurawinę gotujemy w małej ilosci wody do momentu aż sie rozgotują i puszczą sok. Owoce przecedzamy i dodajemy cukier puder, ciągle mieszając aż wytworzy sie idealny, gładki lukier.
- Gotową przestudzoną babkę wyciągamy z formy i dekorujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz