środa, 14 stycznia 2015

Babeczki marchewkowe z migdałami i kremem budyniowym



Składniki na ok. 24 babeczki:

2 szklanki mąki
1 szklankę cukru trzcinowego
3/4 szklanki mielonych migdałów
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka oleju roślinnego
paczka proszku do pieczenia ok. 3 łyżeczki
4 całe jajka
2 szklanki potartej na drobnych oczkach marchewki


Przygotowanie:

Jajka w całości ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Następnie dodajemy potartą marchewkę, migdały a na koniec olej roślinny i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Do foremek na babeczki łyżką nakładamy ciasto do ok.3/4 ich wysokości. Pieczemy ok.25 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Babeczki można dowolnie udekorować, ja do każdej babeczki dorzuciłam kilka małych kawałeczków gorzkiej czekolady i po kawałku orzecha włoskiego. Dodatkowo przygotowałam tradycyjny krem budyniowy w trzech kolorach i nim udekorowałam babeczki.
Dodatek marchewki sprawia że babeczki są idealnie wilgotne i bardzo smaczne. Gorąco polecam!





Smacznego! :-)

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie, a krem budyniowy na wierzchu wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się że się podobają , pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Wyglądają cudnie. Pewnie szybko znikły ze stołu.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń