środa, 14 stycznia 2015

Twarożek wiejski na słono z warzywami i miętą


 
Składniki:


  • 1 opakowanie twarożku wiejskiego
  • ok. 10 listków świeżej mięty
  • pół dojrzałego awokado
  • 1 gałązka( najlepiej ze środka ) selera naciowego
  • 1 średnia soczysta marchewka
  • kilka rzodkiewek, szczypiorek do dekoracji
  • sól, pieprz, olej lniany( lub inny ulubiony tłoczony na zimno )
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:


Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, marchew trzemy na tarce, seler i awokado kroimy w drobną kostkę, rzodkiewki i szczypiorek w plasterki. Serek przekładamy do miseczki, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone listki mięty i olej do smaku( 1-2 łyżeczki ), mieszamy. Ja podałam twarożek warstwowo w szklanym pucharku na lody, ale równie dobrze można wszystkie składniki razem wymieszać. Pierwszą warstwę stanowią awokado i seler skropione cytryną, drugą warstwę twarożek, trzecią marchew również skropiona odrobiną cytryny, następnie twarożek, a na końcu rzodkiewka i szczypiorek.

Jeśli komuś znudził się tradycyjny smak twarożku a nie boi się eksperymentów, to gorąco polecam ten przepis.





Smacznego!:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz