wtorek, 6 stycznia 2015

Risotto czerwone " inaczej "

 
Składniki:
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • ząbek czosnku, odrobina chili 
  • puszka tuńczyka
  • 250 gr. ryżu do risotto( ja użyłam ryżu naturalnego, bo taki lubię )
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru trzcinowego
  • świeża bazylia, szałwia, pietruszka
  • masło
  • ok.2,5 szklanki bulionu
  • 8 małych papryczek słodkich

Przygotowanie:

Papryczki myjemy i w całości pieczemy w piekarniku ok.15 min.
 Na jednej patelni przygotowujemy sos, na drugiej ryż. Drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i chili smażymy na złoty kolor. W tym samym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebulki razem z pokrojoną w kostkę papryką czerwoną i tuńczykiem. Mieszamy, doprawiamy i dusimy przez jakiś czas aż pomidory się rozgotują a sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy pokrojone świeże zioła. Odstawiamy na bok.
 Na drugiej patelni na maśle podsmażamy ryż przez ok 5 min. ciągle mieszając żeby się nie przypalił. Dolewamy bulion i dusimy ryż pod przykryciem  przez następne 13 min.
 Dodajemy sos, podpieczone mini papryczki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gotowe!


Smacznego! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz