- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 mała papryka czerwona
- 2 cebule czerwone
- ząbek czosnku, odrobina chili
- puszka tuńczyka
- 250 gr. ryżu do risotto( ja użyłam ryżu naturalnego, bo taki lubię )
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru trzcinowego
- świeża bazylia, szałwia, pietruszka
- masło
- ok.2,5 szklanki bulionu
- 8 małych papryczek słodkich
Przygotowanie:
Papryczki myjemy i w całości pieczemy w piekarniku ok.15 min.
Na jednej patelni przygotowujemy sos, na drugiej ryż. Drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i chili smażymy na złoty kolor. W tym samym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebulki razem z pokrojoną w kostkę papryką czerwoną i tuńczykiem. Mieszamy, doprawiamy i dusimy przez jakiś czas aż pomidory się rozgotują a sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy pokrojone świeże zioła. Odstawiamy na bok.
Na drugiej patelni na maśle podsmażamy ryż przez ok 5 min. ciągle mieszając żeby się nie przypalił. Dolewamy bulion i dusimy ryż pod przykryciem przez następne 13 min.
Dodajemy sos, podpieczone mini papryczki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gotowe!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz