czwartek, 8 stycznia 2015

Kolorowe naleśniki z łososiem i warzywami

 
Naleśniki:
     
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • ok. pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • ok. 2 szklanek mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sok z 1 buraka
  • sok z marchwi i dyni
  • szczypta kurkumy

Farsz:

  • 300 gr. filetu z łososia (bez skóry)
  • 300 gr. fasolki szparagowej
  • 200 gr. dyni
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżej chili
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, jajko i sól. Miksujemy i dodajemy tyle wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. To jest przepis podstawowy.
  2.  Aby uzyskać kolor czerwony dodajemy do ciasta soku z buraka. Naleśniki pomarańczowe otrzymamy po dodaniu do ciasta soku z marchwi i dyni i szczypty kurkumy. Ciasto naleśnikowe jeszcze raz dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki na średnio rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu po ok.1 min. z każdej strony.
  3. Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i chili. Jednocześnie gotujemy na parze wcześniej obraną i pokrojoną fasolkę i dynię. Gotujemy tylko kilka minut, żeby warzywa się nie rozgotowały.
  4.  Filet z łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z pomarańczy a przed smażeniem solimy.
  5.  Do podsmażonej cebuli dodajemy fasolkę i dynię, mieszamy i razem dusimy przez 3 min. Dodajemy łososia, wlewamy sok z pomarańczy, doprawiamy do smaku, ostrożnie mieszamy i dusimy parę minut tak aby łosoś nie był surowy ani też za suchy.
  6.  Odstawiamy  i czekamy aż farsz przestygnie zanim nafaszerujemy nim  naleśniki. Naleśniki zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt.

Propozycja dla miłośników naleśników, którym znudził się klasyczny ich smak. Gorąco polecam!

 
 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz