- 500 ml mleka
- 1 jajko
- ok. pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- szczypta soli
- ok. 2 szklanek mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- sok z 1 buraka
- sok z marchwi i dyni
- szczypta kurkumy
Farsz:
- 300 gr. filetu z łososia (bez skóry)
- 300 gr. fasolki szparagowej
- 200 gr. dyni
- sok z jednej pomarańczy
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- odrobina świeżej chili
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, jajko i sól. Miksujemy i dodajemy tyle wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. To jest przepis podstawowy.
- Aby uzyskać kolor czerwony dodajemy do ciasta soku z buraka. Naleśniki pomarańczowe otrzymamy po dodaniu do ciasta soku z marchwi i dyni i szczypty kurkumy. Ciasto naleśnikowe jeszcze raz dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki na średnio rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu po ok.1 min. z każdej strony.
- Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i chili. Jednocześnie gotujemy na parze wcześniej obraną i pokrojoną fasolkę i dynię. Gotujemy tylko kilka minut, żeby warzywa się nie rozgotowały.
- Filet z łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z pomarańczy a przed smażeniem solimy.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy fasolkę i dynię, mieszamy i razem dusimy przez 3 min. Dodajemy łososia, wlewamy sok z pomarańczy, doprawiamy do smaku, ostrożnie mieszamy i dusimy parę minut tak aby łosoś nie był surowy ani też za suchy.
- Odstawiamy i czekamy aż farsz przestygnie zanim nafaszerujemy nim naleśniki. Naleśniki zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt.
Propozycja dla miłośników naleśników, którym znudził się klasyczny ich smak. Gorąco polecam!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz