środa, 7 stycznia 2015

Racuchy z jabłkami w sosie porzeczkowym

 
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
  • 2 jabłka

Dekoracja i sos:

  • 1 jabłko
  • garść mrożonych lub świeżych porzeczek czarnych
  • 1-2 łyżeczki rumu( opcjonalnie )
  • sok z polowy cytryny lub 3-4 łyżki soku jabłkowego
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, jeśli jabłka puszczą za dużo soku można go odsączyć i później wykorzystać do sporządzenia sosu.
  2.  Mąkę z proszkiem, mleko, jajka, cukier i przyprawy łączymy ze sobą i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
  3.  Dodajemy potarte jabłka, mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Jednocześnie przygotowujemy owoce i sos. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy sok cytrynowy lub jabłkowy, rum i cukier trzcinowy, chwilę gotujemy aż cukier się rozpuści.
  5.  Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki jabłko i garść porzeczek , gotujemy przez ok. 5 min. aż owoce się skarmelizują  a sos zagęści.
  6.  Racuchy podajemy z owocami polane sosem, można również oprószyć odrobiną cukru pudru.

Prosty i szybki deser a jaki efektowny. Gorąco polecam!


Smacznego! :-) 

2 komentarze: