- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
- 2 jabłka
Dekoracja i sos:
- 1 jabłko
- garść mrożonych lub świeżych porzeczek czarnych
- 1-2 łyżeczki rumu( opcjonalnie )
- sok z polowy cytryny lub 3-4 łyżki soku jabłkowego
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, jeśli jabłka puszczą za dużo soku można go odsączyć i później wykorzystać do sporządzenia sosu.
- Mąkę z proszkiem, mleko, jajka, cukier i przyprawy łączymy ze sobą i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Dodajemy potarte jabłka, mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Jednocześnie przygotowujemy owoce i sos. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy sok cytrynowy lub jabłkowy, rum i cukier trzcinowy, chwilę gotujemy aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki jabłko i garść porzeczek , gotujemy przez ok. 5 min. aż owoce się skarmelizują a sos zagęści.
- Racuchy podajemy z owocami polane sosem, można również oprószyć odrobiną cukru pudru.
Prosty i szybki deser a jaki efektowny. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń