Składniki:
- pół paczki makaronu ryżowego ok.150 gr.
- pół małej papai
- pół soczystej gruszki
- dwa plastry dyni ok.100 gr.
- pół cebulki czerwonej
- ząbek czosnku, odrobina świeżej chili
- olej kokosowy do smażenia
- kilka listków sałaty rzymskiej lub masłowej( opcjonalnie )
- pół papryki zielonej
- sól, pieprz, kurkuma do smaku
- garść groszku zielonego( może być mrożony )
- sok z pomarańczy
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
- listki świeżej kolendry i plastry pomarańczy do dekoracji
- kilka krewetek gotowanych na parze
Przygotowanie:
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut, następnie odcedzamy i odkładamy do momentu, aż przygotujemy pozostałe składniki.
Na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i chili. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, podsmażamy do momentu aż dynia zmięknie, wtedy dorzucamy paprykę, mieszamy i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy papaję, gruszkę, groszek i listki sałaty, mieszamy podsmażamy przez ok. minutę, dodajemy makaron i ugotowane krewetki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, dodajemy sok z pomarańczy i mleczko kokosowe, mieszamy i dusimy przez dwie minuty. Makaron podajemy gorący, ja udekorowałam go listkami kolendry i plastrami pomarańczy. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
ale swietne połączenia smaków! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna kombinacja składników ;)
OdpowiedzUsuń