sobota, 17 stycznia 2015

Makaron ryżowy z krewetkami, papaja i dynią


Składniki:

  • pół paczki makaronu ryżowego ok.150 gr.
  • pół małej papai
  • pół soczystej gruszki
  • dwa plastry dyni ok.100 gr.
  • pół cebulki czerwonej
  • ząbek czosnku, odrobina świeżej chili
  • olej kokosowy do smażenia
  • kilka listków sałaty rzymskiej lub masłowej( opcjonalnie )
  • pół papryki zielonej
  • sól, pieprz, kurkuma do smaku
  • garść groszku zielonego( może być mrożony )
  • sok z pomarańczy
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • listki świeżej kolendry i plastry pomarańczy do dekoracji
  • kilka krewetek gotowanych na parze


Przygotowanie:


Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut, następnie odcedzamy i odkładamy do momentu, aż przygotujemy pozostałe składniki.
Na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i chili. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, podsmażamy do momentu aż dynia zmięknie, wtedy dorzucamy paprykę, mieszamy i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy papaję, gruszkę, groszek i listki sałaty, mieszamy podsmażamy przez ok. minutę, dodajemy makaron i ugotowane krewetki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, dodajemy sok z pomarańczy i mleczko kokosowe, mieszamy i dusimy przez dwie minuty. Makaron podajemy gorący, ja udekorowałam  go listkami kolendry i plastrami pomarańczy. Gorąco polecam!





Smacznego! :-)




2 komentarze: