Składniki:
Ciasto na pierożki:
- mąka
- gorąca woda
- sól
Farsz:
- ok.700 gr. ciemnego mięsa z indyka
- 2 łyżki masła
- 1 cebulka czerwona
- ząbek czosnku
- gałązki świeżego estragonu
- sól, pieprz, kurkuma
- ok. 150 gr. chudego boczku
Sos:
- 1 cebula czerwona
- 2 małe marchewki
- bulion z indyka
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy dołek ,ostrożnie wlewamy wrzątek i szybko wyrabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.
- Mięso z indyka( podudzia bez kości )myjemy, wkładamy do garnka, gotujemy razem z warzywami aż do miękkości. Powstały w ten sposób bulion wykorzystamy później do sosu. Przestudzone mięso i część warzyw mielimy w maszynce do mięsa. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojony boczek, podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulkę, mieszamy i smażymy wszystko kilka minut. Boczek z cebulką dodajemy do mięsa, przyprawiamy do smaku, na koniec dodajemy pokrojone świeże listki estragonu, mieszamy.
- W tym samym czasie na drugiej patelni przygotowujemy sos. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienki plasterki. Na patelni na masełku podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy marchewkę i smażymy kilka minut. Dolewamy bulionu z indyka, doprawiamy i gotujemy kilka minut aż marchewka będzie miękka. Miksujemy na gładki sos, w razie potrzeby (gdyby sos był zbyt gęsty )dodajemy bulion.
- Ciasto na pierogi dzielimy na kilka mniejszych kawałów i jeden z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrajamy dowolnej wielkości krążki, nakładamy odpowiednią ilość farszu i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.
- Ja podałam pierożki polane sosem z marchewki, udekorowane podsmażoną cebulką i listkami świeżego estragonu. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz