czwartek, 15 stycznia 2015

Pierożki z mięsem z indyka w sosie marchewkowym


Składniki:

Ciasto na pierożki:
  • mąka
  • gorąca woda
  • sól

Farsz:
  • ok.700 gr. ciemnego mięsa z indyka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebulka czerwona
  • ząbek czosnku
  • gałązki świeżego estragonu
  • sól, pieprz, kurkuma
  • ok. 150 gr. chudego boczku

Sos:
  • 1 cebula czerwona
  • 2 małe marchewki
  • bulion z indyka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy dołek ,ostrożnie wlewamy wrzątek i szybko wyrabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.
  2. Mięso z indyka( podudzia bez kości )myjemy, wkładamy do garnka, gotujemy razem z warzywami aż do miękkości. Powstały w ten sposób bulion wykorzystamy później do sosu. Przestudzone mięso i część warzyw mielimy w maszynce do mięsa. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojony boczek, podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulkę, mieszamy i smażymy wszystko kilka minut. Boczek z cebulką dodajemy do mięsa, przyprawiamy do smaku, na koniec dodajemy pokrojone świeże listki estragonu, mieszamy.
  3. W tym samym czasie na drugiej patelni przygotowujemy sos. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienki plasterki. Na patelni na masełku podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy marchewkę i smażymy kilka minut. Dolewamy bulionu z indyka, doprawiamy i gotujemy kilka minut aż marchewka będzie miękka. Miksujemy na gładki sos, w razie potrzeby (gdyby sos był zbyt gęsty )dodajemy bulion.
  4. Ciasto na pierogi dzielimy na kilka mniejszych kawałów i jeden z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrajamy dowolnej wielkości krążki, nakładamy odpowiednią ilość farszu i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.
  5. Ja podałam pierożki polane sosem z marchewki, udekorowane podsmażoną cebulką i listkami świeżego estragonu. Gorąco polecam!





Smacznego! :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz