piątek, 16 stycznia 2015

Sałatka z młodego szpinaku, mozzarelli i papai



Składniki:

  • 200gr listków młodego szpinaku
  • 200gr listków młodej botwinki
  • połówka papai  
  • kilka owoców miechunki
  • dwie gałązki selera naciowego
  • połówka kopru włoskiego
  • 1 mozzarella 200 gr.
  • dwie garście prażonych migdałów
  • do dekoracji listki świeżej bazylii

Dresing:

  • dwie łyżki oleju z prażonych pistacji
  • łyżka oleju z pestek dyni
  • dwie łyżki orzechowego octu balsamicznego
  • łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:


Szpinak i botwinkę myjemy, suszymy i układamy bezpośrednio na talerzu. Seler i koper myjemy, kroimy w paseczki i układamy na szpinaku. Papaję kroimy w plasterki, owoce miechunki na połówki i również układamy na sałatce. Na koniec kładziemy poszarpane kawałeczki mozarelli, polewamy dresingiem, dekorujemy listkami bazylii i prażonymi płatkami migdałowymi.
Wyjątkowo lekka, pyszna i efektowna sałatka do tego bardzo prosta w wykonaniu. Gorąco polecam!



Smacznego!:-)

1 komentarz: