Składniki:
- 200gr listków młodego szpinaku
- 200gr listków młodej botwinki
- połówka papai
- kilka owoców miechunki
- dwie gałązki selera naciowego
- połówka kopru włoskiego
- 1 mozzarella 200 gr.
- dwie garście prażonych migdałów
- do dekoracji listki świeżej bazylii
Dresing:
- dwie łyżki oleju z prażonych pistacji
- łyżka oleju z pestek dyni
- dwie łyżki orzechowego octu balsamicznego
- łyżka syropu klonowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak i botwinkę myjemy, suszymy i układamy bezpośrednio na talerzu. Seler i koper myjemy, kroimy w paseczki i układamy na szpinaku. Papaję kroimy w plasterki, owoce miechunki na połówki i również układamy na sałatce. Na koniec kładziemy poszarpane kawałeczki mozarelli, polewamy dresingiem, dekorujemy listkami bazylii i prażonymi płatkami migdałowymi.
Wyjątkowo lekka, pyszna i efektowna sałatka do tego bardzo prosta w wykonaniu. Gorąco polecam!
Smacznego!:-)
jaka pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuń