czwartek, 22 stycznia 2015

Sałatka warzywno-owocowa z krewetkami



Składniki:

  • kilka krewetek gotowanych na parze
  • mix sałat
  • garść rukoli
  • ćwiartka gruszki
  • kilka owoców miechunki
  • garść pestek granatu
  • 1 marchewka
  • połówka kopru włoskiego

Dresing:

  • 1 łyżka oleju lnianego
  • odrobina soku z cytryny
  • sok z 1 mandarynki lub połówki pomarańczy
  • odrobina syropu klonowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka wody
  • można dodać ulubione świeże lub suszone zioła

Przygotowanie:


Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Sałatę rwiemy palcami, dodajemy rukolę, potarte na tarce o grubych oczkach marchew i koper włoski. Sałatkę przekładamy na talerz lub do salaterki i na górę kładziemy pokrojoną  gruszkę, owoce miechunki i pestki granatu. Wcześniej ugotowane krewetki kładziemy na wierzch i wszystko polewamy dresingiem . Gotowe !
Lekka i przyjemna sałatka idealna dla miłośników owoców i warzyw, łącząca smaki słodki i kwaśny. Jeśli ktoś nie lubi krewetek można je pominąć i zastąpić np. kurczakiem lub tuńczykiem. Gorąco polecam!
 

 
Smacznego!:-)

1 komentarz:

  1. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń