Składniki:
- kilka krewetek gotowanych na parze
- mix sałat
- garść rukoli
- ćwiartka gruszki
- kilka owoców miechunki
- garść pestek granatu
- 1 marchewka
- połówka kopru włoskiego
Dresing:
- 1 łyżka oleju lnianego
- odrobina soku z cytryny
- sok z 1 mandarynki lub połówki pomarańczy
- odrobina syropu klonowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka wody
- można dodać ulubione świeże lub suszone zioła
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Sałatę rwiemy palcami, dodajemy rukolę, potarte na tarce o grubych oczkach marchew i koper włoski. Sałatkę przekładamy na talerz lub do salaterki i na górę kładziemy pokrojoną gruszkę, owoce miechunki i pestki granatu. Wcześniej ugotowane krewetki kładziemy na wierzch i wszystko polewamy dresingiem . Gotowe !
Lekka i przyjemna sałatka idealna dla miłośników owoców i warzyw, łącząca smaki słodki i kwaśny. Jeśli ktoś nie lubi krewetek można je pominąć i zastąpić np. kurczakiem lub tuńczykiem. Gorąco polecam!
Smacznego!:-)
Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)