Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół kopru włoskiego
- 2 gałązki selera naciowego
- ok.200 gr. kiełków fasoli mung ( opcjonalnie )
- 1 cebula, 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie ok. 6 gr. naturalnego aromatu skórki pomarańczowej
- ok. 6 dojrzałych pomidorów
- 0,25 gr. szafranu
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 0,25 ml wina białego wytrawnego
- ok.1,3 l wody
- 0,5 kg kałamarnic lub białej ryby
- natka pietruszki do dekoracji
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dowolne kawałki, paseczki lub plasterki. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy warzywa, podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa trochę zmiękną przyprawiamy, mieszamy, dolewamy wino i wodę. W tym samym czasie pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw i gotujemy wszystko przez ok. 20 min. Jak przygotowałam zupę z kałamarnicami, które niestety kupiłam mrożone. Kałamarnice rozmroziłam w zimnej wodzie, pokroiłam w kawałki i dodałam do zupy pod koniec gotowania ok. 10 min. Trzeba uważać żeby kałamarnic nie przegotować bo staną się twarde i gumowe. Równie dobrze zupa prowansalska smakuje z rybą, którą również dodaje się ok 10 min. przed końcem gotowania zupy. Pyszna, zdrowa i niskokaloryczna zupa. Gorąco polecam!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz